Començaré
demanant disculpes a galetes Trias, a galetes Pujol (tot i que em penso que ja
no existeix) a galetes Ca l'Enric i a qualsevol altre fabricant de galetes
català, perquè a casa meva quan parlàvem de galetes només hi havia un nom:
Galetes Birba.
Aquell
capsa quadrada de llauna o de cartó, de color groc, amb sanefes i la imatge del
pont de Camprodon va ser el final de molts àpats a casa nostra quan érem
petits. Segur que a moltes altres famílies hi havia rituals semblants al
nostre.
Quan
la mare ens deia que hi havia galetes per postres la primera pregunta era:
"són noves o encetades?". Evidentment ens referíem a la caixa. Si la
caixa era nova o per encetar, la perspectiva era molt més excitant. primer
perquè era garantia que les galetes serien cruixents i aromàtiques, gens reblanides; i en segon lloc cadascun de noslaltres
podria agafar les seves preferides.
A
casa seguíem una norma taxativa i impossible de trencar: "una de bona i
una de dolenta". Principi bàsic per a l'harmonia familiar i per evitar que anessin quedant sempre les
mateixes. Avui, vist amb perspectiva, està clar que de dolenta no n'hi havia
cap; però bé, era una manera de dir que no agaféssim només els
"boer" i els
"brisalet" (aleshores no sabíem que se'n deien així i en dèiem la
"llarga" i la"quadrada") o els canutillos que realment es diuen "cubanos". Per tant,
feta primer la tria de la galeta preferida era tot un art escollir l'altra,
perquè tampoc s'hi valia renunciar a la "dolenta".
O
dues o cap. Sempre per parelles. El meu pare arbitrava, insubornable, des del
cap de taula.
Jo
ho tenia clar: les cremes del Canigó, amb aquell serrell ondulat tot a la vora
que sucava al cafè i rosegava amb delicadesa, xuclant suaument i fent-les
durar. I si no en quedava cap, els Pirinaics
, quadrats i amb la cara de dalt ratllada , que ara venen amb la base recoberta
de xocolata.
En
un assortiment també hi havia les galetes que no aixecaven consens sobre si
eren de les bones o de les dolentes: l'ametllat, rodó i amb una ametlla al mig,
mai l'hauria menjat ni que m'hagués hagut de pairar de menjar una
"quadrada" però en canvi aixecaven passions, potser perquè a cada
capsa n'hi havia poques entre la resta; la "Nuria" rodona i cruixent
no estava clar si era de les bones o les dolentes però ningú hi feia cap
escarafalls sinó que més aviat dissimulàvem dient que ens sacrificàvem
menjant-nos-la; i finalment el bescuit, amb la superfícies escardissada per una
finíssima capa de sucre glassé anava
esllanguint-se dins la caixa sense que ningú hi parés esment fins que algú amb prou
autoritat deia que ja se'l menjava perquè poguéssim encetar el pis de sota.
I
aleshores tornava la subhasta de la bona i la dolenta....
i
tot ve que diumenge passat vàrem encetar una caixa de galetes Birba i renoi...a
banda de fer-me tornar aquests records, no en vaig trobar cap ni una de dolenta. Totes excel·lents, cruixents,
flairoses...a cada queixalada semblava sentir alhora el sabor i la flaire que
un polsim microscòpic duia fins el meu nas. Una exquisidesa. Només us he de dir
que no vaig deixar ni els pobrets bescuits.