dijous, 22 d’agost del 2013

Viatge al Japó (5). Takayama i Shirakawa-go.

Un Shinkansen ens porta de Nagoya a Takayama en un parell d’hores. Només de sortir de l’estació una caseta de fusta fa les funcions d’Oficina d’Informació. Encara no acabo de fer les preguntes que ja m’omplen de fulletons i mapes de la ciutat en anglès i castellà. Quina eficiència en esbandir-nos. Info-karate!

Takayama és una ciutat petita, 90.000 habitants, molt endreçada; el traçat perpendicular dels carrers fa que sigui molt fàcil orientar-se, fins i tot per mi. No és que estigui plena d’atractius turístics, però els que té (destil·leries de sake, uns mercats de bon matí i unes cases antigues de fusta) els exploten prou hàbilment. A més els habitants semblen prou conscients de tot això i són amabilíssims amb els turistes, fins al punt d’esperar a passar amb el cotxe fins que hem fet una foto o demanar-nos perdó si “badaven” i han quedat aturats al mig.

No és el nostre cas però sembla que Takayama és una bona base per a excursionistes que tresquen pels Alps japonesos. Potser per això, és el primer lloc on trobem abundants turistes occidentals.

Gastronòmicament el plat fort és la vedella de Hida (nom de la regió); una vedella que fa un tall molt virat, amb moltes infiltracions de greix i que és tant o més cara que la molt més famosíssima vedella de Kobe. Per donar orientacions de preu, 180 g valien 30 €; o sigui uns 170 €/kg. El greix la fa molt melosa i de gust molt suau i delicat; tant que també en fan sushi. Des d’una finestra, un restaurant venia als vianants dues peces de sushi de vedella de Hida que feien una cara deliciosa. No podia passar de llarg i em vaig posar a la cua mentre decidia quina varietat agafaria i anava ensalivant. El pecat capital de la golafreria va fer forat i quan ja em tocava a mi, el cuiner va fer el gest japonès per dir “s’ha acabat” o “està tancat”: creuar els braços a l’alçada del pit formant una aspa. Pam de nas als nassos!  

Hi ha dos mercats matinals que funcionen des de les 7 del matí fins cap a quarts de 12, quan fa massa calor per qualsevol cosa. El de Jinya-mae està davant d’un temple molt antic i és un mercat de productes de pagès, com el mercat del Rengle d’Olot, però amb més parades, més gran i més concorregut. Es poden
comprar des de carbassons, cogombres, enfilalls de sidretes, fruits secs...qualsevol mena d’hortalissa i uns enormes préssecs de pell suavíssima que venien a un preu de 25 € unitat. Ens vàrem conformar amb una varietat més senzilleta que valia 20 vegades menys, que deunidó per ser préssecs.

L’altre mercat, Miyagawa, s’arrenglera a la riba del riu on hi ha força botigues de records i és força més gran però potser té menys gràcia perquè tot i que hi ha alguna parada de roba i parament de la llar, la majoria  són de records. També s’hi venen algunes menges excessivament exòtiques que només tastaria si algú d’allà se les mengés amb mi: escopinyes dessecades i d’aspecte gomós, musclos fossilitzats, naps envoltats d’una pega de color marró...

Des d’aquest mercat es pot iniciar una caminada urbana (camí de Kitayama) que recorre temples budistes,
santuaris i algun cementiri. Els trams ombrívols són d’agrair i els de solei de maleir. Les indicacions en anglès són abundants; tan que ens arriben a confondre i tot seguint-les fem camí en cercle.

Paral·lels al riu hi ha un parell de carrers comercials que tenen la gràcia de nombroses cases de fusta que s’anuncien com “cases antigues de comerciants”. El que deia abans, Takayama cuida el que té i ho potencia en el que anomenen “àrees de
protecció i reserva tradicional”. La resta de cases no són tradicionals ni de fusta però si que hi ha incomptables comerços. Ens crida l’atenció que uns altaveus semblen emetre algun informatiu de la ràdio.

Entre el riu i l’estació dotzenes de botigues més modernes i restaurants a banda i banda dels carrers: carnisseries on podem veure peces enormes de vedella de Hida que els carnissers retallen per vendre-les netes d’ossos i cap altre greix que no siguin l’infiltrat al múscul, artesania de fusta, cellers de sake, tallers de tatuatges que fan servir nines de model...

El darrer dia a Takayama, passejant mandrosament vora el riu, veiem una sèrie de preparatius: tanques que barren el pas, plataformes damunt el riu, gent asseguda i llocs reservats amb cinta aíllant, alguna parada de beure i menjar, i un munt de gent recolzada a les baranes del passeig. 

Demanem a unes noies vestides amb quimono què s’hi celebrar i només entenem que comencen a les 7. Una mica més tard, un grup de percussió comença un trepidant concert que dura ben bé 20 minuts; els que toquen els timbals més grans fan relleus i els percussionistes de les caixes, asseguts marquen un ritme frenètic amb crits i clams. 

Seguidament una processó només d’homes baixa fins al riu i comença un espectacle de focs d’artifici. Damunt de les plataformes, dos homes traginen uns feixos d’un metre de llargada  i 2 pams de diàmetre, els deixen a terra i els calen foc. Surten guspires a cor què vols i quan arriba l’apogeu un dels homes agafa el feix per l’extrem que no escup poc, l’aixeca i l’aguanta ben dret amb la panxa i el maluc. 

4 columnes de foc pugen al cel, la gent crida i aplaudeix i de cop...PUUUM! el feix explota i els portadors
semblen desaparèixer. Però no ha passat res, aquesta és la gràcia de la cosa: valents. El ritual es repeteix una dotzena de vegades. Cada vegada que es fa un relleu, la locució anuncia els noms dels homes que s'exposen-exhibeixen a semblar desintegrats per la càrrega explosiva.


Shirakawa-go és un llogarret a 45 minuts de Takayama que té la gràcia de les seves cases tradicionals. Completament fetes de fusta i amb un teulat amb forta inclinació fet d’un gruix considerable de feixos de
palla. Cada 5 anys s’ha de refer el teulat i algunes fotos antigues ens mostren que és una tasca en la qual intervé tota la comunitat.

Antigament dedicat a dues activitats tan aparentment contradictòries com la cria de cucs de seda i la producció de pólvora, avui Shirakawa-go viu completament del turisme. Fins els camps d’arròs que l’envolten semblen una mica d’atrezzo. Nombrosos rètols adverteixen els visitants que no es pot fumar al costat de les cases i, a més, cal que ens emportem les deixalles perquè al poble no hi ha cap paperera ni contenidor.

Algunes de les cases s’han reconvertit en museu i la majoria en botigues. Tot i així la visita és molt agradable i relaxant; sortint del carrer principal s’albiren algunes granges aïllades envoltades de camps; com a altres llocs, un rierol xipolleja paral·lel al carrer i ens refresca una mica; els girasols, bonsais i arbres retallats ens
donen una imatge oriental i, malgrat la quantitat de turistes, el silenci impera. I és que els japonesos parlen fluixet.


L’anècdota del dia és que a l’autobús que ens porta a Shirakawa-go coincidim amb en Manel Piñero, l’Homo APM, que també està de viatge per Japó. Agradable i gens esquerp, compartim informació sobre les ciutats japoneses que hem visitat.
Una casualitat increïble que ens permet saludar i conèixer una miqueta al factòtum del nostre programa de tele preferit; el que ens ofereix les dosis suportables de cadenes anticatalanes i que ens esgarrifa amb la barra que mostra tenir quan fa d'Homo APM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si et fa gràcia deixar un comentari, no quedis pas!