diumenge, 23 de juliol del 2017

Menystenir el referèndum



Ara que el referèndum ja està convocat pel dia 1 d’octubre i que s’ha presentat en societat la Llei del referèndum, s’està accelerant el reguitzell d’intents de confusió per part d’aquells que els agradaria que no es celebrés. Els arguments que fan servir uns i altres són sempre els mateixos; senyal inequívoc que n’hi ha pocs. Revisem els més repetits:
1.       El referèndum no és legal. No ho és segons la legislació espanyola actual. Sí que ho és segons la legislació internacional i segons la llei que aprovarà el Parlament de Catalunya. La celebració del referèndum compta amb l’aprovació del 80 % dels catalans i això dóna legitimitat a la seva celebració com ha passat a la resta de països que s’han independitzat els darrers 30 anys. La transició d’un sistema legal a un altre és una paradoxa que només resol la política.
2.       El Referèndum no dóna garanties. De fet, la llei del referèndum dóna totes les garanties exigibles en un referèndum i que són les que formen la base de la democràcia: defineix qui té dret a votar, quin és el cens i com serà el procediment; estableix com es decidirà el resultat i n’assegura el caràcter vinculant; ofereix igualtat d’oportunitats a les dues opcions i evita el boicot abstencionista. Molt semblant a la Llei espanyola sobre referèndums, per cert. A més la llei del referèndum no introdueix canvis sobre la llei electoral vigent a Catalunya (l’espanyola) per evitar possibles manipulacions. La presència d’observadors internacionals i la cobertura mediàtica completaran la transparència del procés i esvairan els dubtes d’aquells que pensen que serà un procediment manipulat.
3.       Els funcionaris estaran en risc si hi participen.  La llei electoral espanyola no menciona enlloc que hagin de ser els funcionaris els que controlin i administrin el procés electoral. El que garanteix la netedat del procés electoral són els procediments i mecanismes de control, no la condició laboral dels que participen en la seva organització i desenvolupament.
4.       Serà una repetició del 9N. Des del moment que es planteja un referèndum vinculant, la diferència amb el 9N és fonamental perquè aquest va ser un “procés participatiu” que a efectes pràctics i legislatius no va tenir cap conseqüència.
5.       No hi haurà urnes. O si n’hi ha, seran de cartró. Naturalment que hi hauran urnes; unes urnes on els votants introduiran la seva papereta i que garantiran que no han estat obertes abans de començar les
votacions i que tampoc no es poden obrir abans de finalitzar-les. El material de què estiguin construïdes no afecta ni al procediment ni al resultat.
6.       El referèndum és antidemocràtic. Un referèndum en les condicions en que es celebrarà el del dia 1 d’octubre és la millor manera que tenim els catalans per decidir el futur de la nostra nació. La democràcia és precisament deixar decidir als ciutadans en les qüestions transcendentals perquè el Govern tingui la certesa que iniciarà les accions necessàries per complir el que vulgui la majoria.
Negar el dret a decidir de forma pacífica emparant-se en la legalitat és, en canvi, profundament antidemocràtic perquè és precisament la democràcia i la defensa dels drets dels ciutadans el que fa que les lleis siguin justes i legítimes. Centrar la crítica contra el referèndum en els seus aspectes més materials és la millor manera d’amagar la realitat: que prohibir allò que vol el 80 % de la població és immoral i antidemocràtic, i legitima la via unilateral.
Article publicat el 13 de juliol de 2017 a la secció “Barboterum” del setmanari La Comarca d’Olot. També disponible a www.lacomarca.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si et fa gràcia deixar un comentari, no quedis pas!