diumenge, 19 d’abril del 2020

Mascaretes i pessetes


La setmana passada, el HC Miquel Buch va expressar públicament la seva indignació perquè el Gobierno de España havia decidit que en el repartiment de l’estoc de mascaretes, a Catalunya li tocarien 1.714 milers d’unitats. A qualsevol català amb certa consciència nacional, li va semblar que la xifra no podia ser fruit de la casualitat sinó de l’humor negre i la prepotència d’algun funcionari espanyol, que a hores d’ara encara deu riure per sota el nas, tot i que es mereixeria ser fulminat de les seves funcions.
A la indignació del HC Buch, varen seguir les rèpliques de polítics socialistes, comuns i els seus corifeus. De totes, em va cridar l’atenció una que ho justificava dient que la xifra era el resultat del repartiment atenent a la població de Catalunya; posem un 22,5% de la població si agafem la dada de població publicada al web de l’Idescat (https://www.idescat.cat/) 7.619.494. Segons aquesta persona, el mateix percentatge s’havia aplicat a la resta de Comunitats Autònomes.
Si això fos cert, qualsevol persona amb 2 dits de seny hauria decidit que el percentatge fos un altre i així evitàvem fer burla de l’any que els catalans tenim més al cap. Però la temptació devia ser massa gran.
De totes maneres, el fet m’ha fet recordar una anècdota de quan estudiava Químiques. Devia ser el curs 1983-84, segon de carrera, pràctiques de Química al que aleshores era el Col·legi Universitari de Girona ubicat on avui hi ha la Casa de Cultura de la Diputació de Girona (https://casadecultura.org/). Els mitjans aleshores eren precaris i, per si nou en recordeu, faltava ben bé una dècada per l’aparició
d’Internet. Molts matins teníem pràctiques al laboratori, que fèìem en grup amb els meus inseparables Paco i Antonio. Una de les pràctiques era la determinació del contingut en coure d’una moneda de pesseta. El professor ens va recalcar que havia de ser una moneda de les d’en Franco, perquè les posteriors que duien la cara ( i quina cara!) del rei Joan Carles “no eren el mateix”.
Aleshores no eren tan abundants però no calia ser un col·leccionista o numismàtic per tenir-ne, o sigui que vàrem regirar butxaques i moneders fins que en vàrem trobar una. No recordo exactament com anava el procediment però es tractava de dissoldre la moneda amb un àcid (probablement àcid nítric) i fer una determinació volumètrica del contingut de coure. Obviant totes les mesures d’higiene i seguretat actuals, perquè aleshores no n’hi havia) esmorzàvem al laboratori tot feinejant i pipetejàvem amb la boca, que consideràvem molt més precís que no pas fer servir una d’aquelles peres de goma que vèiem absurdes. Aquell dia la combinació croissant i pipetejar amb la boca, va donar com a resultat que unes quantes crostes varen anar a parar dins del matràs on hi havia en Franco dissolt (si més no en efígie) amb el consegüent i imparable panxot de riure. Ja no vàrem pas poder continuar i vàrem avortar la pràctica.
De totes maneres, calia lliurar el resultat i vàrem fer el mateix que el que justificava la quantitat de mascaretes per Catalunya. Ens vàrem passar una bona estona  a la Biblioteca buscant el contingut teòric en coure d’una moneda de pesseta, que vàrem trobar al cap d’una bona estona, a l’Enciclopèdia Espasa- Calpe (avui la cerca al Google ha tardat 0,52 segons). Amb el valor teòric exacte[1] vàrem decidir que calia que ens desviéssim una mica i vàrem fer tots els càlculs en sentit invers. Pràctica aprovada i confessió feta quasi 40 anys després, crim prescrit.
Doncs això és el que el sòmines que justificava el número de mascaretes va fer: equilibris numèrics. I el que no va fer qui va avalar la distribució va ser posar-hi seny, sinó arrodonir el valor i, de pas, arrodonir també el 155 sanitari.
Les casualitat no existeixen; i la numerologia o la càbala, necessiten experts i no ximples.




[1] Segons “1937-2002: Principio y Final de la Peseta Fiduciaria” del Dr. D. Rafael Feria, Director General Fundación Real Casa de la Moneda, el contingut en coure de les pessetes de coure que duien un 1 a l’anvers (creu) era del 90 %.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si et fa gràcia deixar un comentari, no quedis pas!