dimarts, 31 de maig del 2011

Mai no és mal moment per fer-ho bé.

There is no wrong time to do the right thing.

Aquesta és una de les frases que m'ha agradat més del darrer libre que he llegit: El lladre de cervells, de Pere Estupinyà. un llibre sobre ciència escrit de forma hiperamena i que té l'avantatge, crec, de desvetllar l'interès per alguns dels temes més avançats en recerca científica.

Malgrat "sóc de ciències" i he treballat en recerca aplicada no em considero pas un científic ni de lluny, i el meu interès ha anat més sempre cap al món de la organització empresarial.

Recerca avançada a banda, hi ha un munt de temes en aquest llibre que m'han fet rumiar perquè van molt més enllà del laboratori i entren dins de l’àmbit del comportament humà. Per exemple, el capítol sobre el pensament d'advocat o el pensament científic. El primer parteix d'una idea preestablerta i després busca les dades que puguin corroborar el seu "pre-judici" mentre que el científic recull primer les dades, les analitza i en treu una conclusió.

Però no us penséssiu pas que els científics mantenen la seva racionalitat a l'extrem. Sembla ser que a voltes, hi ha una certa tendència entre la comunitat científica a ajustar alguns resultats, a oblidar aquells que no concorden amb la hipòtesi inicial, en definitiva a marcar un biaix que reforci les seves teories.


Amb aquestes dues idees, tretes de context, podria semblar que no hi ha manera de treure conclusions bones perquè o estem contaminats per un judici previ d'allò que ens interessa o perquè desitgem massa ferventment que les dades ens donin la raó.


On rau aleshores la genialitat? Doncs precisament en no tenir por ni mandra de les dades que ens desmunten les teories i en ser prou creatius com per saber veure en aquestes dades que no lliguen, l'inici de la hipòtesi vertadera.


És com ser capaç de veure oportunitats en temps de crisi. En crear l’espai de reflexió per trobar la sortida, en tenir l’energia suficient per replantejar-s’ho tot sense mandra i sense justificacions falses, vencent la resistència al canvi, la pròpia i l’aliena.

Amb determinació, perquè “mai no és mal moment per fer-ho bé”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si et fa gràcia deixar un comentari, no quedis pas!