dimecres, 17 d’abril del 2013

699 enrabiades (de moment).


M.d.l.L.d.L. és una d’aquelles dones que quan les mires penses que de més joves devien ser esplèndides. Vesteix amb estil, molt sovint amb roba fosca; estilitzada, camina ferma i segura sap el poder que té i el fa sentir als que l’envolten. Em fa l’efecte d’una d’aquelles nobles d’antany, acostumades a tenir un seguici acollonit que les complaïen només de fer un gest o una mirada: porteu-me això, obriu la finestra, talleu-li el cap.... Poc acostumada a que li portin la contrària o que no la obeeixin a la primera, no tolera (simplement per incomprensió) que algú no es doblegui a la seva voluntat.

És fàcil imaginar-se a la M.d.l.L.d.L, agafant una enrabiada cada cop que s'assabenta que un nou ajuntament s'ha adherit a l'Associació de Municipis per la Independència, esmolant-se-li el perfil de malvada glamurosa de sèrie B i amb un gest d'ira elegant agafar el telèfon per exigir als seus advocats i tècnics que demanin els acords de plens, contractes de lloguer de trens, fotos de balcons sense banderes espanyoles, etc.... Pobra senyora, per ara ja porta 699 enrabiades entre ajuntaments, consells comarcals, diputacions i altres ens municipalistes. Encara li sortiran cabells blancs i acabarà agafant una retirada a la magnífica Cruel·la de Vil.

Però no ens penséssim que M.d.l.L.d.L només pensa en clau espanyola perquè estaríem molt equivocats. A banda dels anys que fa que viu a Barcelona, ha estat diputada al Parlament de  Catalunya i per tant sap perfectament de quin peu calcem. O almenys s’ho pensava.

En qualsevol cas i perquè veiem que es preocupa de la nostra cultura, tal dia com ahir, M.d.l.L.d.L. es va reunir amb un representant de l'Instituto Cervantes per repassar les actuacions en favor de la llengua catalana que el Instituto ha fet durant el curs  2011/2012. 
Llegint la nota de premsa sobre la repassada cultural al català (http://www.seap.minhap.gob.es/es/ministerio/delegaciones_gobierno/delegaciones/catalunya/actualidad/notas_de_prensa/notas/2013/04/20130417.html) sembla força impressionant però si anem a la memòria del mateix Instituto Cervantes la cosa s'encongeix una mica, com per efecte de la seva mirada glacial:

·         44 cursos de català, que suposen el 0,29 % dels cursos d'idiomes que es varen fer en el periode.
·         147 activitats de promoció de la llengua i la cultura catalanes, que representen el 2,1 % de totes les activitats en el mateix període.

També ens informen que en la xarxa de biblioteques de l'Instituto Cervantes es poden trobar 16911 documents en llengua catalana, que són exactament el 1,35 % de tots els documents disponibles.

No sembla excessivament proporcional però en el fons tampoc cal que ho sigui.

Tot plegat és una (mooolt) tènue i sutil cortina de gasa perfumada per tapar altres accions seves més vocacionals. Com per exemple les denúncies als alcaldes que es neguen a penjar la bandera espanyola als balcons dels ajuntaments o que varen llogar trens per anar a la manifestació de l’11S2012; les coaccions que fa demanant s els acords dels Plens on s'han aprovat declaracions de territori lliure i sobirà, que han aprovat mocions a favor de la insubmissió fiscal, etc... Sembla que no, però és una feinada.

A banda dels símbols estatals, M.d.l.L.d.L. ja va anunciar des del moment de la seva presa de  possessió que volia que les forces policials de l'Estat fossin molt més visibles.

Potser, només potser, això explica la nota quasi exòtica de la parella de guàrdies civils que es passejaven per Olot el dia de la Fira de l'Embotit o el vol a baixa alçada per sobre d'Olot d'un helicòpter de la Benemèrita el dia que a l'Ajuntament es reunia la comissió executiva de l'AMI.

(La foto és manllevada de directe.cat)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si et fa gràcia deixar un comentari, no quedis pas!