dilluns, 4 de juliol del 2016

Diu que la DUI se'n riu del RUI



A vegades les idees apareixen de sobte, com un bolet, i comencen a ser adoptades com a bones sense gaire reflexió al darrera, amb aquella voluntat tan catalana de voler buscar sempre el màxim consens.
Amb el RUI ha passat una mica això. El Referèndum Unilateral d’Independència s’ha venut com la solució ideal per superar una hipotètica situació de bloqueig del procés. Sense dades contrastades es diu que la idea de referèndum és acceptada pel 80 % dels catalans i per un 40-50% dels votants de Podem i Comuns.
El problema que jo hi veig és que no hi ha cap matís; no es parla com ha de ser aquest referèndum ni quan s’ha de celebrar.
Molts independentistes pensem que sí que s’ha de fer un referèndum, però no per declarar la independència sinó per ratificar-la un cop el Parlament de Catalunya l’hagi proclamat en una DUI efectiva que suposi el trencament amb la legalitat espanyola i el desplegament efectiu de les estructures d’estat que facin de Catalunya un estat independent de facto.
Tots els desavantatges que s’atribueixen a aquesta via, que va ser l’original i la que JxSi duia al programa electoral amb el qual va guanyar les eleccions, hi són exactament igual si parlem de RUI:

  •  Reconeixement internacional
  • Conflicte amb l’estat espanyol
  • Ocupació de les institucions i estructures

No sé on rau la màgia d’un RUI que ha d’aconseguir que tots aquests obstacles desapareguin o siguin inferiors.
En canvi, decidir la independència en aquest RUI és no aprofitar l’avantatge polític que ens dóna la majoria al Parlament; és també, menystenir la majoria parlamentària en una democràcia representativa  i estendre la idea que les seves decisions són menys democràtiques. Una idea ben kamikaze a l'hora de construir la República Catalana.
És acceptar que els parlamentaris es desdiguin del compromís que varen adoptar davant de la majoria independentista del país. Massa aviat que ho varen fer els que la mateixa nit del 27S es varen cuidar de dir que havíem perdut.

Per no parlar que un RUI quan encara no siguem independents donarà moltes més oportunitats a l’estat espanyol per posar-hi traves de tota mena. I ja hem vist com les gasta. Si un gat escaldat fuig de l’aigua tèbia, Catalunya hauria de fugir de tot allò que suposi un fre a la independència i el plantejament del RUI ho és.
I com que la política no són matemàtiques i no existeix la propietat commutativa, en la meva opinió la seqüència guanyadora és:
1.       Declaració d’Independència pel Parlament de Catalunya.
2.       Desplegament immediat de les estructures d’Estat
3.       Desvinculació legal de l’estat espanyol
4.       Període transitori
5.       Referèndum de ratificació de la independència
6.       Procés Constituent

També podeu veure un article anterior relacionat amb el tema en aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si et fa gràcia deixar un comentari, no quedis pas!