dissabte, 23 de febrer del 2013

Orgullós i content: Olot sense símbols franquistes.



Finalment Olot ha quedat lliure de símbols franquistes. Aquesta setmana han acabat els treballs al cementiri i al Triai. La setmana passada (setmana de l’11 de febrer) es va treure l’àliga del “Monumento a los Caídos” del cementiri municipal i aquesta s’han acabat d’eliminar les inscripcions franquistes del mateix monument i les que hi havia a la creu del prat del Triai.


Hem tardat més d’un any i mig a fer-ho possible seguint tots els tràmits legals, aconseguint els recursos i parlant (i en algun cas discutint) amb els descendents de les persones assassinades al Triai.


Per la part que em toca, em sento orgullós i content.

Estic orgullós de ser membre d’un equip de govern que ha tingut el coratge de fer el que cap altre equip de govern de la ciutat havia fet. Fins i tot el darrer govern socialista volia mantenir el símbols franquistes al lloc on es trobaven des de fa quasi 75 anys.

Estic orgullós d’haver contribuït a treure de la nostra ciutat els símbols d’un règim que va provocar centenars de milers de morts a la Guerra Civil, que va empresonar i afusellar milers de catalans durant la postguerra i que va empènyer a un nombre similar , entre ells al bo i millor de la intel·lectualitat catalana de l’època, a un exili de dècades o definitiu. Un règim feixista que va devastar el nostre país amb un sistema de terror organitzat i que el va fer recular en tots els avenços que la República havia assolit.

Estic content que tots els Espais de Memòria s’hagin senyalitzat amb plafons informatius que serviran per conèixer un bocí de la nostra història.

Estic content que s’hagi instal·lat al cementiri un plafó amb els noms de tots els olotins i olotines que varen morir per causa directa de la Guerra Civil, sense distinció de bandositat.

Estic content de la manera com ho hem fet: amb respecte pel dolor sincer d’aquells que han reviscut moments tristíssims de la seva infantesa i amb fermesa davant les amenaces dels que volien mantenir el constant desafiament a la democràcia amb la presència dels símbols infames i il·legals

A partir d’ara es coneixerà una mica millor què va passar a Olot durant la Guerra Civil i, malgrat les queixes d’alguns (molt pocs), altres podran després de molts anys tenir la tranquil·litat que el seu pare o avi no serà mai més titllat de franquista; també aquells que la rebel·lió franquista els ho va prendre tot i només els va deixar la por constant durant la dictadura, se sentiran una mica més alleujats.

Només em sap greu que haguem tardat tant. Quasi 38 anys.
Acabo amb un poema que em sembla ben adient, de Salvador Espriu.




Ídol que vares alçar, imatge del teu mal.
Un llunyà dia del nostre hivern,
ja sota l’emparança d’aquest cel,
al cor de l’enveja vèiem arrelar
amb esglai el gran crim de Sepharad:
la infinita tristesa del pecat
de la guerra sense victòria entre germans.
Vinguts de l’altra banda de la mar
als àrids camps sempre xops de sang,
salvant-nos en el dolor del treball,
guiant-nos per la llum del temple recordat,
guanyàvem lentament una lliure pau.

(Salvador Espriu. La Pell de Brau.).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si et fa gràcia deixar un comentari, no quedis pas!