diumenge, 23 de desembre del 2012

Pacte per la Llibertat. Salpem!


El govern espanyol està molt enfadat amb nosaltres i això vol dir que hem d’estar contents. Concretament el govern espanyol està molt enfadat amb els catalans sobiranistes que sumen la majoria al Parlament i ho farà pagar tant als sobiranistes com als unionistes com als que encara no han decidit què volen ser i es mantenen engorronits en la crisàlide insostenible del federalisme. I això vol dir que anem bé.
El partit que governarà Catalunya i el partit que ha quedat segon en nombre de vots han signat l’Acord per la X legislatura, formalment “Acord per a la Transició Nacional i per garantir l’Estabilitat Parlamentària del Govern de Catalunya” que comencem a conèixer, més èpicament, com a Pacte per la Llibertat. I això vol dir que anem molt bé.
El Pacte per la Llibertat té, de forma molt resumida, 3 parts diferenciades:
-          El preàmbul on queda clara la voluntat dels dos partits d’arribar a un acord per la independència de Catalunya, via la celebració d’un referèndum.
-          Els pactes: votació a favor de la investidura del President Mas, la convocatòria d’un referèndum, garantir l’estabilitat parlamentària i la definició dels protocols i mecanismes de coordinació. Això ha de servir per tenir una certa calma parlamentària que no distregui el Govern de les prioritats, que es descriuen en els Annexos.
-          Annex 1. Procés de Convocatòria de la Consulta sobre el Futur Polític de Catalunya. El calendari establert és:
o   Gener 2013: Declaració de Sobirania del Poble de Catalunya.
o   Gener 2013: Tramitació d’una llei de consultes.
o   Primer semestre 2013: negociació amb l’estat Espanyol per poder convocar el referèndum d’autodeterminació
o   Desembre 2013: finals dels treballs previs per garantir la celebració del referèndum i gunyar-lo
També es preveu crear el Consell Català per a la Transició Nacional, que coordinarà i impulsarà les accions per garantir que es pugui celebrar i guanyar el referèndum
-          Annex 2. Prioritats del Govern per a la Transició Nacional. X Legislatura. A banda de la celebració del referèndum d’autodeterminació, proposa la creació dels òrgans i instruments per garantir la Transició Nacional, les famoses Estructures d’Estat, com ara la Hisenda catalana, el Banc Públic, Seguretat Social, Administració de Justícia, etc... També enumera mesures per abordar la recuperació econòmica que són, essencialment Lleis i mesures en l’àmbit públic amb poc focus sobre el teixit econòmic privat. S’estableixen també Mesures per Garantir i enfortir la Cohesió Social i els Serveis Públics, que haurien d’assegurar la continuïtat de les polítiques socials, la defensa del sistema educatiu català i de la immersió lingüística, impuls de la Llei electoral catalana, polítiques de sostenibilitat, etc...també hi ha propostes sobre la participació de Catalunya en àmbits internacionals de la cultura, esports, etc.
-          Annex 3. Una Política Econòmica i Pressupostària per a la Transició Nacional. Es destaca la necessitat imperiosa d’obtenir més ingressos mitjançant la creació de nous impostos (eurovinyeta, impost sobre begudes amb excés de sucre) i la modificació d’alguns com el de successions i donacions, el de transmissions patrimonials, etc.  També afirma que la despesa s’ha de prioritzar en els col·lectius socials més vulnerables i amb major risc d’exclusió social.
En definitiva, tenim un Govern  i un primer partit de l’oposició sobiranistes, que s’han posat d’acord per tirar endavant un referèndum d’autodeterminació per guanyar-lo. I tenim un full de ruta que sembla competent i convincent.  No serà fàcil, ni tan ràpid com voldríem molts però anem bé.
Salpem, salpem sense mirar enrere. Goodbye Spain.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si et fa gràcia deixar un comentari, no quedis pas!